Elbiler vil falde dramatisk i pris

Prisen på de nye elbiler vil falde voldsomt i løbet af de næste syv år, siger Nissan´s udviklingschef Mitsuhiko Yamashita
Elbilerne kommer hurtigt nærmere, og danskerne får mulighed til at følge udviklingen på nærmeste hold. Renault Nissan har nemlig valgt Danmark som et af de første lande, hvor man vil tilbyde rene elbiler i samarbejde med project Better Place. Herhjemme samarbejdes desuden med energiselskabet DONG.
Når Danmark er valgt, skyldes det, at elbiler i hvert fald frem til 2012 er fritaget for registreringsafgift her i landet. Det betyder, at prisen fra starten skulle være konkurrencedygtig. Uden afgiftsfritagelsen ville elbilerne være usælgelige, da de er væsentlig dyrere at fremstille end biler med forbrændingsmotor.
Men det vil ændre sig, siger Nissan´s udviklingschef Mitsuhiko Yamashita til just-auto.com. Batterierne udgør i dag 30-40 procent af prisen på en elbil. Efterhånden som produktionstallet vokser, vil prisen imidlertid blive reduceret dramatisk. Også elektromotorerne og de tilhørende styresystemer vil blive bedre og billigere. Om syv år vil omkostningerne være på linie med konventionelle bilers, siger udviklingschefen.
Nissan driver lobbyarbejde overfor regeringer i alverdens lande for at opnå afgiftsfordele for elbiler. Jo hurtigere de udbredes, desto hurtigere vil priserne falde.
Danmark er altså i den sjældne situation, at vores excentriske afgiftssystem netop favoriverer den i øjeblikket mest miljøvenlige teknologi.
Men afgiftsfritagelsen er altså tidsbegrænset til foreløbig 2012. Vil politikerne fastholde den, når elbiler bliver almindelige? Og hvordan vil de i givet fald opkræve de afgiftsmilliarder, som staten til den tid vil gå glip af?

Læs mere om elbiler