GM bringer ti brændselscellebiler til Berlin

Ti HydroGen4 elbiler med brændselsceller og brint som energibærer, skal de kommende år køre i Berlin som en del af verdens største testprogram for brændselscellebiler. GM har nu udlånt 100 brændselscellebiler til almindelige bilister og firmaer i USA og Europa.

Vejen mod den forureningsfrie bil er kommet et skridt nærmere i Berlin. Her har Opel taget fat på næste udviklingstrin af elbiler, der får strøm fra brændselsceller med brint som energikilde. Ni forskellige firmaer skal de kommende år køre hver sin brændselscellebil på lige fod med firmaernes traditionelle biler. Den tyske vejhjælp ADAC skal for eksempel bruge deres HydroGen4 til vejhjælp, og Coca-Cola skal bruge deres bil til transport af sodavand til butikker.

Testprogrammet er en del af Clean Energy Partnership (CEP) under det tyske transportministerium og har til formål at afprøve brint som drivmiddel i trafikken. Den tyske regering bruger knap fire milliarder kroner på et nationalt program til udvikling af brint som energikilde til transportsektoren, og industrien herunder GM bruger samlet et lignende beløb.

HydroGen4 på gaden

HydroGen4 er fjerde generation af brændselscellebiler fra GM og den foreløbige kulmination på et udviklingsprogram, der har varet i mere end ti år. I USA har GM tidligere i år sendt 90 brændselscellebiler gaden under projekt Driveway, hvor almindelige bilister, familier og firmaer får lov til at låne en bil i en længere periode mod at fortælle om deres erfaringer med den. Foreløbig har bilerne kørt mere end 700.000 kilometer samlet.


I Berlin findes to tankstationer, hvor det er muligt at tanke brint. Med 4,2 kilo brint under et tryk på 700 bar i bilen er det muligt at køre 320 kilometer på en optankning. Kørslen i HydroGen4 er total CO2 fri og vanddamp er det eneste spildprodukt fra bilen. Bilen drives frem af en 73 kW elmotor og kan komme fra 0-100 km/t på under 12 sekunder. Topfarten er 160 km/t.


HydroGen4 kører (25)

De ti brændselscellebiler skal køres af forskellige firmaer på lige fod med deres andre biler.
Det tager fem minutter at tanke 4,2 kilo brint, og så er HydroGen4 klar til yderligere 320 kilometer CO2 fri kørsel.