Ekspedition sejler rundt om Nordpolen

Nordøstpassagen og Nordvestpassagen rundt om Nordpolen nu er isfrie samtidig for første gang i 125.000 år.
En grønlandsk/dansk polarekspedition er tæt på at have sejlet hele vejen rundt om Nordpolen. De fire ekspeditionsdeltagere har med egne øjne konstateret, at Nordøstpassagen og Nordvestpassagen rundt om Nordpolen nu er isfrie samtidig for første gang i 125.000 år. Det skriver fagbladet Ingeniøren.

polar_passage_2000

Ekspeditionen består af Anders Bilgram fra Danmark, Frederik Solberg Lynge og Ole Jørgen Hammeken fra Grønland samt den russiske Sergey Epishkin.

I går aftes ringede ekspeditionen, "Polar Passage 2000", til Ingeniøren og videregav deres nyerhvervede viden:

- Her, hvor vi står lige nu, er der ingen havis. Der er pænt store bølger, 2-3 meter høje, og det er noget helt nyt, som de lokale ikke har set før. Det betyder, at der er et stort åbent hav omkring os, siger den danske ekspeditionsleder Anders Bilgram.

Derudover har ekspeditionen også set klimaforandringernes konsekvenser med egne øjne.

- Vi så for et par dage siden en isbjørn på en ø, hvor den kun kunne spise grønne blade og måske en lemming. Det er jo ikke bjørnemad, men uden is kan den ikke jage sæler, fortæller Anders Bilgram.

Den danske polarekspedition mangler stadig at sejle 2.500 kilometer, inden de fire deltagere har været hele vejen rundt om Nordpolen. Det er uvist, om de når det, inden det bliver for koldt.